Site Overlay

Lisówka pomarańczowa – zastosowanie

Lisówka pomarańczowa (Hygrophoropsis aurantiaca) to gatunek grzybów należący do rodziny wodnichowatych (Hygrophoropsidaceae). W Polsce jest to jeden z najczęściej występujących gatunków grzybów, rosnący na ziemi w lasach iglastych oraz liściastych, szczególnie pod bukami i dębami.

Charakterystyczne dla lisówki pomarańczowej jest jej intensywnie pomarańczowy kolor, który w połączeniu z kształtem kapelusza przypomina liść dębowy. Kapelusz jest wypukły, u młodych okazów często z podwiniętymi brzegami, u starszych płaski z wgłębieniem na środku. Strzałkowate blaszki są gęste i mają pomarańczową barwę. Trzon jest krótki, cylindryczny, pomarańczowy i ma żółtawy wierzchołek. W środku trzonu znajduje się biała, twarda struktura zwana rdzeniem.

Lisówka pomarańczowa jest grzybem jadalnym, jednak ze względu na swoją żywiołową barwę oraz specyficzny smak i zapach, częściej wykorzystywana jest w celach ozdobnych. Może być wykorzystywana w aranżacjach kwiatowych, dodawana do kompozycji z kwiatów żywych lub sztucznych. Jej pomarańczowy kolor stanowi ciekawy kontrast dla zieleni roślin oraz innych kolorów.

W Polsce lisówka pomarańczowa jest także popularnym składnikiem bukietów ślubnych oraz dekoracji stołów podczas różnego rodzaju uroczystości, szczególnie jesienią. Jest również chętnie wykorzystywana w ceramice artystycznej, gdzie może stanowić inspirację dla artystów tworzących dzieła ceramiczne o ciekawych formach i kolorach.

Ze względu na swoją dekoracyjną wartość, lisówka pomarańczowa jest też często fotografowana przez miłośników przyrody oraz artystów fotografików, jako ciekawy motyw do fotografowania.